CAROLA PUJOL:
Aggregators → són un tipus de software pera assenyalar continguts web en forma de feed o subministrament de dades. Un exemple clar d'aggregators és Google reader, un software que permet recollir diverses pàgines web amb continguts que es renoven contínuament.
AJAX (Asynchronous Javascript And XML) → és una tècnica de desenvolupament web per crear aplicacions interactives o RIA (Rich Internet Applications). Aquestes aplicacions s’executen en el client, és a dir, en el navegador dels usuaris mentre es manté la comunicació asíncrona amb el servidor en segon pla. D’aquesta manera és possible realitzar canvis sobre les pàgines sense necessitat de recarregar-les, el que significa augmentar la interactivitat, velocitat i usabilitat a les aplicacions. Java Script és el llenguatge interpretat (scripting language) en el que normalment s’efectuen les funcions de trucada d’Ajax mentre que l’accés a les dades es realitza per mitjà de XMLHttpRequest, objecte disponible als navegadors actuals.
Atom → el nom Atom aplica un parell d’estàndards relacionats. Format de Sindicació Atom es un
XML utilitzat per la Sindicació Web, mentre que el Protocol de publicació Atom (resumit en anglès AtomPub o APP) és un protocol simple basat en HTTP per crear o actualitzar recursos a la Web. El format Atom va ser desenvolupat com una alternativa a RSS. Ben Trott va ser u dels defensors del nou format que va arribar a anomenar-se Atom. Ell va notar la incompatibilitat entre algunes versions del protocol RSS, ja que pensava que els protocols de publicació basats en XML – RPC no eren suficientment interoperables.
Audio → tècnica relacionada amb la reproducció, grabació i transmissió del so
Blogs →és un lloc web periòdicament actualitzat que recopil·la cronològicament texts o articles d’un o varis autors, apareixent primer el més recent, on l’autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que cregui pertinent. El terme blog prové de les paraules web i log (‘log’ en anglès= diari). També s’anomenen quaderns de bitàcora, en referència als antics quaderns de bitàcora dels vaixells, s’utilitza preferentment quan l’autor escriu sobre la seva vida pròpia com si fos un diari, però publicat a Internet.
Browser (navegador Web) → és una aplicació software que permet a l’usuari recuperar i visualitzar documents d’hipertext, descrits en HTML, des de servidors web de tot el món a través d’Internet. Aquesta xarxa de documents és denominada World Wide Web (www). Qualsevol navegador actual permet mostrar o executar gràfics, seqüències de vídeo, so, animacions i programes diversos a més del text i els hipervincles o enllaços.
Collaboration → col·laborar com a usuari aportant i modificant informació.
CSS (Content Scrambling System) →els fulls d’estils en cascada (Cascading Style Sheets, CSS) són un llenguatge formal utilitzat per a definir la presentació d’un document estructurat escrit en HTML o XML (i per extensió en XHTML). El W3C (World Wide Web Consortorium) és l’encarregat de formular l’especificació dels fulls d’estil que serviran d’estàndard per als agents d’usuari o navegadors. La idea que es troba darrera del desenvolupament de CSS és separar l’estructura d’un document de la seva presentació.
FOAF → (“Friend of a friend”, “amic d’un amic” en anglès); és un vocabulari RDF que permet descriure persones I les relacions que s’estableixen entre elles
Folksonomy → és un neologisme que dóna nom a la categorització col·laborativa per mitjà d'etiquetes simples en un espai de noms pla, sense jerarquies ni relacions de parentiu predeterminades. Com per exemple les classificacions que s’utilitzen en el blogger. Es tracta d'una pràctica que es produeix en entorns de software social.
IM → Instant Message; els missatgers instantanis són un conjunt de programes que utilitzen el protocol TCP IP que serveixen per a enviar i rebre missatges instantanis amb altres usuaris connectats a Internet o altres xarxes, a més de saber quan estan disponibles per parlar. La missatgeria instantània requereix l’ús d’un client informàtic que realitza el servei de missatgeria instantània i que es diferencia del correu electrònic en que les converses s realitzen en temps real.
Joy of Use → és el plaer que sentim quan utilitzem un producte de software amb la finalitat de interactuar amb altres persones per aconseguir els nostres objectius.
OpenID → és un sistema d’identificacií digital desentralitzat, amb el que l’usuari pot identificar-se en una pàgina web a través de la URL i pot ser verificat per qualsevol servidor que suporti el protocol. Als llocs que suporten OpenID, els usuaris no han de crear-se una nova compta d’usuari per a obtenir accés. Al seu lloc, només necessiten disposar d’un identificador creat en un servidor que verifiqui OpenID, anomenat proveïdor d’identitat o IdP.
PageRank → és una marca registrada i patentada per Google utilitzada per assignar de forma numèrica la rellevància dels documents (o pàgines web) en forma d’índex pel nombre de cerques. Serveix per ordenar les pàgines web, al realitzar la cerca. Les seves propietats són molt discutides per experts en motors de cerca. El sistema Pagerank és utilitzat pel popular mototr de cerca Google per ajudar-lo a determinar la importància o rellevància d’una pàgina.
Podcasting → consisteix en la creació d’arxius de fons (generalment en format mp3 o AAC, i en alguns casos ogg) i de vídeo (anomenats videocasts o vodcasts) i la seva distribució mitjançant un arxiu RSS que permet subscriure’s i fer servir un programa que el descarrega d’Internet per a que l’usuari l’escolti en el moment que vulgui, generalment en un reproductor portàtil.
RSS (Really Simple Syndication) → és un senzill format de dades que és utilitzat per redifondre continguts a subscriptors d’un lloc web. El format permet distribuir continguts sense necessitat d’un navegador, utilitzant un software dissenyat per llegir aquests continguts RSS (agregador). Tot i això, és possible utilitzar el mateix navegador per veure els continguts RSS. Les últimes versions dels principals navegadors permeten llegir els RSS sense necessitat de software addicional.
SEO (Search Engine Optimization)→ la tasca d’ajustar la informació de les pàgines que es pretenen fer aparèixer en primeres posicions dels resultats és coneguda com SEO, optimització per motors de cerca. Consisteix en aplicar diverses tècniques que tendeixen a aconseguir que els buscadors d’Internet situïn una determinada pàgina web en una posició i categoria alta (primeres posicions) a dins de la seva pàgina de resultats per a determinats termes i frases clau de cerca. Es posicionen URLs de pàgines. La feina és àmplia, ja que el posicionament involucra al codi de programació, al disseny i als continguts. També ens referim a SEO per definir les persones que realitzen aquesta mena de feina.
CARLOTA ALEJANDRE:
Six Degrees → És una patent d’EEUU. És una teoria que consisteix en que qualsevol persona pot estar connectada a una altra del planeta a través d’una cadena de coneguts que no té més de cinc intermediaris. Aquesta teoria dels sis graus de separació va ser inicialment proposada per l’escriptor Frigyes Karinthy l’any 1929. Aquest concepte diu que només són necessaris un petit nombre d’enllaços per tal que el conjunt de coneguts es converteixi en el total de la població humana, ja que el nombre creix exponencialment.
SOAP (Simple Object Access Protocol) → és un protocol estàndard que defineix com dos objectes en diferents processos poden comunicar-se per mitjà d’intecanvi de dades XML. SOAP va ser creat per Microsoft, IBM i altres, i està actualment sota W3C. És un dels protocols utilitzats als serveis web. SOAP funciona sobre qualsevol protocol d’Internet, generalment HTTP, que és l’únic homologar pel W3C. SOAP té com a base XML, amb un disseny que acompleix el patró capçalera-desenvolupament de disseny de software.
SVG (Scalable Vector Graphics) → és un llenguatge per a descriure gràfics vectorials bidimensionals, tant estàtics com animats en XML. SVG es va convertir en una recomanació de W3C al setembre de 2001, pel que ja ha estat inclòs de forma nativa al navegador web W3C Amaya. La versió 1.5 de Mozilla Firefox suporta gràfics fets amb SVG i des de la seva versió 8, també el navegador Opera ha implementat SVG 1.1 Tiny al seu nucli. Altres navegadors web, com Internet Explorer, necessiten un connector o plug-in, per al que es pot utilitzar el Visualitzador SVG d’ Adobe. SVG rivalitza amb Macromedia Flash en termes de potencial i poder, amb la diferència de que el primer és un estàndard obert. El SVG permt tres tipus d’objectes gràfics:
- Formes gràfiques de vectors (camins consistents en rectes i corbes, i àrees limitades per ells, per exemple)
- Imatges de mapa de bits/digitals
- Text
- Formes gràfiques de vectors (camins consistents en rectes i corbes, i àrees limitades per ells, per exemple)
- Imatges de mapa de bits/digitals
- Text
The long tail → Aquest és un concepte creat per Chris Anderson. Internet i l’entorn digital han canviat les lleis de distribució i les regles del mercat. La reducció en el cost d’emmagatzament i distribució que permeten les noves tecnologies, fa que ja no sigui necessari focalitzar el negoci en uns pocs productes d’èxit, als supervendes. Hem d’adonar-nos de que ara existeixen dos mercats: un centrat en l’alt rendiment de pocs productes i un altre, nou i encara no familiar, basat en la suma o acumulació de totes les petites vendes de molts productesm que poden igualar o superar al primer. Són l’antic mercat de masses i el nou nínxol de mercats, representats pel cap i la cua de la coneguda gtràfica de distribució estadística de The Long Tail.
UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) → és una de les tecnologies que es fan servir pels mòbils de tercera generació (3G, també anomenat W-CDMA). Successor de GSM. Tot i que inicialment està pensada per a l’ús a telèfons mòbils, la xarxa AMTS no està limitada a aquests dispositius, podent ser utilitzada per altres. Les seves tres grans característiques són les capacitats multimèdia, una velocitat d’accés a Internet elevada, la qual també permet transmetre àudio i vídeo a temps real; i una transmissió de veu amb qualitat equiparable a la de les xarxes fixes. Però disposa d’una varietat de serveis molt extensa. UMTS permet introduir molts més usuaris a la xarxa global del sistema, i a més, permet incrementar la velocitat a 2 Mbps per usuari mòbil.
User centered Design → és la pràctica de dissenyar productes de manera que els seus usuaris puguin servir-se amb una eficàcia màxima.
Video → és la branca de la tecnologia que es dedica al processament de senyals electrònics que representen imatges en moviment
VC (Virtual Circuit or Virtual Connection/Virtual Channel) → Un circuit virtual és un sistema de comunicació pel qual les dades d’un usuari origen poden ser transmeses a un altre usuari destinatari a través de més d’un circuit de comunicacions real durant un cert període de temps, però en el qual la commutació és transparent per a l’usuari. Un exemple de protocol de circuit virtual és l’àmpliament utilitzat TCP (Protocol de Control de Transmissió).
És una forma de comunicació per mitjà de commutació de paquets en la qual la informació o dades són empaquetades en blocs que tenen un tamany variable als quals se’ls anomena paquets. Aquest tamany l’estipula la xarxa.
És una forma de comunicació per mitjà de commutació de paquets en la qual la informació o dades són empaquetades en blocs que tenen un tamany variable als quals se’ls anomena paquets. Aquest tamany l’estipula la xarxa.
Videocasting → es refereix a la publicació de vídeos a internet via Atom o RSS.
Widgets → En informàtica, un widget és una petita aplicació o programa, normalment presentat en arxius o fitxers petits que són executats per un motor de widgets o Widget Engine. Entre els seus objectius estan els de donar fàcil accés a funcions freqüentment utilitzades i proveir d’informació visual. No obstant, els widgets poden fer tot el que la imaginació desitgi i interactuar amb serveis i informació distribuïda a internet; poden ser rellotges en pantalla, notes, calculadores, calendaris, agendes, jocs, finestres amb informació del temps a la nostra ciutat, etc. Els widgets d’escriptori tambés es coneixen com a gadgets, una nova categoria de mini aplicacions, dissenyades per proveir d’informació o millorar una aplicació o serveis d’un ordinador, o bé qualsevol tipus d’interacció a través del World Wide Web.
Wikis → un wiki o una wiki, és un lloc web les pàgines del qual poden ser editades per múltiples voluntaris a través del navegador web. Els usuaris poden crear, modificar o borrar un mateix text que comparteixen. Els textos o “pàgines wiki” tenen títols únics. Si s’escriu el títol d’una “pàgina wiki” a algun lloc del wiki, aquesta paraula es converteix en un enllaç web(o link) a la pàgina web.
XHTML (Extensible Hypertext Markup Language) → És el llenguatge de mercat pensat per substituir l’HTML per les pàgines web. Té, bàsicament, les mateixes funcions. El seu objectiu és avançar en el projecte del World Wide Web Consortium i aconseguir una web semántica on la informació y la forma de presentar-la estiguin clarament separades.